2015. január 29., csütörtök

Galambmelles currys rizs párolt káposztával


Még a hét végén kaptunk négy nagy, nem túl fiatal galambot Szüleimtől, amik máig a hűtő 0 fokos rekeszében pihentek, de ma végre sorra kerültek. Olyan szép nagy melle volt mind a négy galambnak, hogy szinte kínálták magukat egy külön fogáshoz a galambleves mellett. Miután lefejtettem a csontról a filéket, bőrrel együtt vékony szeletekre vágtam. Aztán a már többször leírt módon currys rizses húst főztem belőlük. A különbség csak annyi a zsenge csirkemellel készült rizses húshoz képest, hogy a húst még így vékonyra szelve is két órán át kellett főznöm, mielőtt a rizst hozzáadtam. Utána még 20-25 perc és tálalhattam az ízes galambmelles currys rizst
Hozzávalók: 
4 galamb mellfiléje bőrrel együtt vékonyra szelve, 1 fej hagyma felaprítva, 1 evőkanál kókuszzsír, 2 kávéskanál Hot Madras curry por, 2 csapott fehér kanál ételízesítő, őrölt bors, szárított petrezselyemzöld  ízlés szerint, 3 dl + 5 dl forró víz, 250 gr (2 főzőtasak) paraboiled rizs
Először a hagymát dinszteltem meg kókuszzsíron, majd rátettem a szeletelt húst, addig sütöttem, míg elvesztette élénk vörös színét. Fűszereztem 1 fehér kanál ételízesítővel, curry porral, borssal, petrezselyemzölddel, és felöntöttem 3 dl forró vízzel. Két óra fedő alatti párolás után, amikor a szaftja már jó sűrű és sötétbarna volt, beleöntöttem a két főzőtasakból a rizst, felöntöttem még fél liter forró vízzel, tettem bele még 1 csapott fehér kanál ételízesítőt és újraforrás után, takarékon még 20 percig főztem.
Mellé párolt káposztát készítettem, hogy némi zöldség is kerüljön az ebédbe.
Hozzávalók: 

Fél fej káposzta, 1 csapott evőkanál kókuszzsír, fél csapott fehér kanál só, őrölt bors, 2,5 dl víz, 1 evőkanál 10 %-os ecet, pár csepp folyékony édesítőszer. 

A vékonyra szelt káposztát sóztam, borsoztam, kókuszzsíron átforrósítottam, felöntöttem vízzel és fedő alatt puhára pároltam. Amikor már majdnem az összes víz eltűnt alóla, ecettel és édesítőszerrel ízesítettem.

A családnak nagyon ízlett az ebéd, sajnálták, hogy csak ilyen keveset főztem belőle. Én is sajnáltam, hogy nem lett túl sok, de négy galambmell nem olyan nagy tétel, amiből üstre való étel készülhet.

A galambok többi alkatrészéből galamblevest főztem - most hagyományosan, nagyon hosszan, mert úgy néz ki, hogy a gyorsfőző fedőm bekrepált. Fel kell vennem a Zepterrel a kapcsolatot, hogy mit lehet ilyenkor csinálni, hogy lehet rendbehozni, mert rengeteg idő és energia elment, mire ehető lett a leves. Ebédre így nem is tudtam feltálalni, kép se készült róla, de délután ettünk belőle és nagyon finom lett, bár tésztát nem főztem bele.

2015. január 28., szerda

Gomba tócsni


Még a hét végén vettem három hatalmas csiperkét a piacon, a három háromnegyed kiló volt. Ebből az egyiket használtam fel a gomba tócsnihoz. Már napok óta készültem valami gombásat készíteni, de a család nagyon ellenezte.
Hozzávalók:
kb. 250 gr tisztított csiperke gomba, 2db M-es tojás, 4 evőkanál rétes liszt, 1 fehér kanál ételízesítő, fél kávéskanál őrölt bors és fokhagyma granulátum, 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál olaj
A tisztított gombát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, hozzáütöttem 2 db tojást, beletettem 4 evőkanál rétes lisztet, fűszereket, alaposan összekevertem és teflonserpenyőben, kevés felforrósított olajra evőkanállal halmokat raktam, amiket szétlapítottam kicsit. Mindkét oldalukat szép pirosra sütöttem, aztán mind megettem, hogy a családtagokat ne irritálja a látványa :).  7 db isteni finom  tócsni lett ebből a mennyiségből.

2015. január 21., szerda

Rumos-diós muffin


Tegnap megkérdeztem Apát, nem lepődött-e meg, hogy egy finom túrós sütivel leptem meg a családot. Erre azt a választ kaptam, hogy inkább akkor lepődött volna meg, ha nem sütök valamit, mostanában úgy rajtam van a süthetnék. 
És tényleg, ma sem hagytam ki a sütést, ma visszatértem a muffinhoz. Napok óta azon töröm a fejem, milyen lenne egy rumos-diós muffin. Természetesen a rumosságot csak aroma hozzáadásával elérve. A fejtörést próbálkozás követte, és szerintem nem is sikerült rosszul, sőt :)!!!
Hozzávalók:
- 15 dkg dióbél, 15 dkg rétes liszt, 1 púpos evőkanál holland kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 1 
  teáskanál Kotányi szárított citromhéj (de frissen reszelt is jó helyette)
- 15 dkg vaj vagy Flora margarin, 10 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, fél üvegcse 
   jamaicai rum aroma, 3 db M-es tojás, 4 jó nagy evőkanál sárgabarack lekvár, 
- 7  kocka étcsoki (legközelebb 14)


A dióbelet késes robotgéppel megdaráltam, hozzáadtam a többi száraz alapanyagot, és összekevertem a géppel. 
Csak 9 deka vajam volt itthon, azt pótoltam ki 6 deka Flora margarinnal, ezeket is a robotgépbe raktam, a cukrokkal, rumaromával, tojással és sárgabaracklekvárral együtt és készre kevertem a masszát. 
Papírkapszlival bélelt muffinformába osztottam, - a fém formán kívül még 2 szilikon is megtelt. Mindegyik muffinba egy fél kocka étcsokit nyomtam (legközelebb egész kockát teszek, akkor még csokisabb lesz), és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 perc alatt megsütöttem. 
Párom szerint eddig ez a legfinomabb muffinom :).

2015. január 20., kedd

Kalács aljú túrós süti

Kissé szikkadt kalács maradékot használtam fel ennek a túrós sütinek az aljaként. A vékony kalácsszeletek egyik oldalát megmártottam tejben,  tejes felüket felfelé fordítva kibéleltem velük egy 23 cm átmérőjű tortaformát. 
Egy csomag túróból a tészta nélküli túrótorta receptje alapján készítettem el a "tölteléket", amit a kalács alapra simítottam. 



Hozzávalók: 
80 gr vaj, 80 gr kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 500 gr félzsíros tehéntúró, 3 db M-es tojás kettéválasztva, csipet só, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál búzadara, 1 citrom sárga reszelt héja, fél citrom leve, fél marék mazsola. 
A vajat kikevertem cukorral, vaníliás cukorral és vanília aromával, hozzáadtam a tojások sárgáját és tovább kevertem (fakanállal). Hozzáadtam a túrót, botmixerrel simára, krémesre turmixoltam a masszát. Visszatértem a fakanálhoz, a krémes túróhoz kevertem a tejet, búzadarát, reszelt citromhéjat és mazsolát, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjével lazítottam.
200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 1 órán át sütöttem.
Langyosra hűlés után óvatosan tányérra csúsztattam. A tányér formájából adódóan a széle kicsit megemelkedett, a közepe besüllyedt, de ez nem rontott rajta. Szépen szeletelhető, nem túl édes, nagyon finom, citromos-mazsolás ízhatású túrós süti lett. 

2015. január 19., hétfő

Brokkolis tészta gazdagon


Melengető tésztaétel készült nálunk ma, ezen a januári borongós, esős napon. Brokkolit, sonkát, kolbászt, tejszínt és tejfölt is használtam hozzá, hogy igazán kényeztető legyen.
A brokkolirózsákat leszedtem a szárról, a szárat megtisztítottam és feldaraboltam, az egészen apróra szedett rózsákkal együtt kevés olaj és víz hozzáadásával párolni kezdtem. Megszórtam ételízesítővel, fokhagyma granulátummal, csiliporral, szárított oregánóval, bazsalikommal és olasz fűszerkeverékkel. A vizet apránként pótoltam alatta a főzés során. Amikor már majdnem puhák voltak a szárdarabok is, hozzáadtam a vékony csíkokra vágott sonkát és kolbászt,

 meglocsoltam tejszínnel, és rákanalaztam 3 jó nagy kanál tejfölt.


Felforraltam, és 1-2 perc forralás után hozzáöntöttem a 25 dkg Zepter módszerrel megfőzött spagettit. Alaposan elkevertem, hogy a gazdag brokkolis mártás mindenütt bevonja a spagettit, és tálalhattam.

Hozzávalók: 
- 500 gr-os brokkoli, 1 evőkanál olaj, 4-5 dl forróvíz, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint (én 2 csapott fehér kanál ételízesítőt és 1-2 csipet Himalája sót használtam), 3-4 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1/4-1/2 kávéskanál csilipor (ill. ízlés szerint, akár el is maradhat), 1-1 csipet szárított oregánó, bazsalikom és olasz fűszerkeverék, 5 szelet Dulano sonka (3 fokhagymás és 2 csemege karaj), 5 cm-es darab Pick kolbász, 1-1,5 dl 30 %-os tejszín, 3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl
- 250 gr durum spagetti, 0,5 liter forró víz, csapott fehér kanál só, pici olaj.

2015. január 17., szombat

Darált húsos pörkölt rizzsel


És még mindig tarjából. A héten a Tescoban nagyon kedvező áron kaptam tarját (799,- Ft/kg), megvettem hát egy szép nagy egészet. [Érdekes, hogy a tarja általában olcsóbb, mint az oldalas, pedig szerintem sokkal gazdaságosabb húsféle. Igaz, hogy van benne csont, de az külön ételben (leves) hasznosítható.]
Tegnap ebből a húsból készült a mustáros-sonkás tarja,  meg egy finom csontleves, ami 2-3 napra elegendő.


A hús formázásánál levágtam a széléről egy elvékonyodó csíkot, ami 32-33 dkg volt, azt robotgéppel ledaráltam, ebből készült a mai darált húsos pörkölt. Ezen kívül még 2*6 vékony szelet tarját eltettem becsomagolva a fagyasztóba úgy, hogy 2 szeletet egymás mellé raktam egy kis uzsonnás tasakba, aztán három ilyen tasakot egy fagyasztó zacskóba. Így kisebb vagy nagyobb mennyiséget is ki tudok venni, ha szükség lesz rá.

A mai ebéd pörkölt alapját még tegnap megfőztem, így a ma alig több, mint 20 perc alatt mindennel elkészültem.

Hozzávalók: 
- 1 fej felaprított hagyma, 1 evőkanál olaj, kb. 320 gr darált sertés tarja, 1 hegyes paprika felkockázva, só, őrölt kömény, fokhagyma granulátum ízlés szerint, 1 fehér kanál fűszerpaprika, kávéskanálnyi csípős piros arany, 3-4 dl forró víz
- 1 evőkanál olaj, fél fej felaprított hagyma, 250 gr  (2 főzőtasak) paraboiled rizs, csapott fehér kanál ételízesítő, 2,5 dl forró víz, 1 hegyes paprika felkockázva, csilipor ízlés szerint

A darált húsos  pörköltet még tegnap délután megfőztem, a szokásos módon. Kihűlés után hűtőbe tettem.
Ma csak a rizst kellett elkészítenem az ételhez. Párolt rizshez hasonlóan megdinszteltem a hagymát-paprikát, ráraktam a rizst és hagytam kicsit lepirulni, fűszereztem ételízesítővel, felöntöttem forró vízzel és a felforralt pörköltet is hozzáöntöttem, még pici csiliport  adtam hozzá, úgy főztem kb. 20 percig.
Csípős csalamádéval tálaltam, isteni finom volt.

2015. január 16., péntek

Mustáros-sonkás tarja

Ezt a húsételt a Kuruc pecsenye ihlette egész kis eltéréssel.
A vékonyra szelt tarja mindkét oldalát meghintettem Himalája sóval és frissen őrölt borssal, és egyik oldalát megkentem 1-1 mogyorószemnyi mustárral. Aztán 5 szelet fűszeres húsra 2-2 szelet Pikok csemege karajt (sonkát) fektettem, betakartam a másik 5 szelet tarjával és a felső tarják másik oldalát is megkentem egy-egy pici mustárral. Itt jött el az eltérés, mert nem forgattam paprikás lisztbe és nem tűztem össze a húst, csak alaposan összenyomtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, 

alufóliával letakartam és 200 fokon kb. 90-100 percig sütöttem. Utána az alufóliát leszedtem róla, a húsokat megfordítottam és szép pirosra sütöttem.
Férjem és Legkisebbikem Rózsi mama féle krumplifőzelékkel ették, én fokhagymás párolt brokkolival. Ilyen módon sütve, párolt zöldséggel fogyasztva a szétválasztó étrendbe is beillik ez a húsétel . 

2015. január 14., szerda

Kakaós-meggyes rétes

Egy csomag friss vajas leveles tésztából, kakaós-meggyes töltelékkel készült ez a gyors, egyszerű és nagyon finom süti. A képek vakuval készültek, mert anélkül semmi sem látszott belőle.
Hozzávalók:
1 csomag (275 gr) friss leveles tészta, 1,5 üveg leszűrt magozott meggybefőtt, 2 evőkanál búzadara, 4 evőkanál instant Nesquik kakaópor, a kenéshez kevés tejföl
A leveles tésztát kitekertem a sütőpapírral együtt. A töltelékhez összekevertem a lecsepegtetett magozott meggybefőttet grízzel és kakaóporral, aztán  a tészta hosszanti oldalával párhuzamosan  egy vastagabb csíkban a tésztára kanalaztam. A sütőpapír segítségével feltekertem, a végét kicsit összenyomtam, tejföllel vékonyan megkentem és szép pirosra sütöttem. Kihűlés után pici porcukorral megszitáltam és felvágtam. Én is megkóstoltam az egyik végét, de a többit meghagytam a családnak.

Intelligens krémes


Valamelyik nap teljesen véletlenül láttam meg ezt a sütit, ami nem volt előttem teljesen ismeretlen, mert a blogolós korszakom előtt az akkori újságkihordó néninktől kapott recept alapján egyszer már megsütöttem. Emlékszem, akkor  csak én ettem belőle, a családot teljesen hidegen hagyta, mert nem volt benne semmi csoki. Azt mondták, ha ennek lenne csokis változata, az csúcs lenne, de sajna olyat még nem találtam. Vasárnap délután nekiláttam megsütni, persze előtte megnéztem Juditka receptjét is, biztos, ami biztos. Tetszett a recept, mert aránylag nem túl sok cukor van benne.
Hozzávalók: 
8 db tojás szétválasztva, 20 dkg kristály cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 teáskanál vanília aroma, 15 dkg olvasztott vaj, 9 evőkanál liszt (először finom liszt, másodszor rétes liszt), 1 liter tej (3,5 %-os), csipet só.
Mindent pontosan úgy csináltam, ahogy az le volt írva, a sütést is beleértve. Vagyis hideg sütőbe tettem, a sütimasszával megtöltött tepsit, a sütőt 200 fokra állítottam (és mivel a légkeverést használom legtöbbször, így arra kapcsoltam), 30 percig úgy sütöttem, majd a hőt mérsékeltem 150 fokra és további 30 percig sütöttem. Ezután kivettem a sütőből, és kitettem hűlni a teraszra. Jó hideg volt, de még így is két és fél órát kellett várni, hogy kihűljön.  A hosszas várakozás után nagyon vártam, hogy felvághassam... és akkor nagyon elkeseredtem, mert a krém nem szilárdult meg. Nem volt teljesen folyékony, inkább olyan, mint egy jó sűrű madártej. Alul a tésztája, teljesen sületlennek tűnt, viszont a tetején egy finom piskótaszerű tészta keletkezett. Fogtam egy szedőlapátot meg egy kanalat, leszedtem az összevágott tetejét és a sűrű vanília krémmel együtt átszedtem egy tálba. Nem volt valami fotogén, de amúgy nagyon finom volt. Többszöri nekifutásra megettük Apával. Az alján lévő tésztát kidobtam. 
Ma megint nekifogtam, mert szeretem a kihívásokat...
Most a finom lisztet lecseréltem rétes lisztre, és a sütőt előmelegítettem 175 fokra alsó-felső sütésre állítva (ennek a leírásnak alapján). Megint kikevertem a tésztát, és 1 órán át sütöttem és a 175 fokos sütőben, végig alsó-felső sütésre állítva. Akkor megnéztem, még nem találtam elég sültnek, így adtam még neki 5 percet, akkor kiraktam hűlni a teraszra. Megint kellett 2 és fél óra, mire kihűlt. Szemmel láthatólag összeesett kicsit, de legalább szeletelhető volt. 
Kivettem egy szeletet és megkóstoltam. Az alja még mindig szörnyű, olyan mint a gumi, de a kréme megint isteni lett. A tetején viszont most sokkal vékonyabb lett a piskótaszerű réteg. Most is megettem krémet meg a tetejét, de az alja most is a kukában landolt. Jó lenne, ha anélkül is meg lehetne sütni. Az olyan lenne, mint egy sült madártej. Nem tudja valaki egy olyannak a receptjét???
Hogy a fiúknak is a kedvében járjak, sütöttem egy rúd meggyes-kakaós rétest is. Na az nagyon bejött nekik :)!!

2015. január 11., vasárnap

Káposztán sült tarja

Mai ebédünk egy tarjából készült. A csontjából csontlevest főztem
szokásos módon, gyorsfőző fedővel,  a szeletelt tarját két részre osztottam. Az egyik felét fűszeres krumplin sütöttem meg, a másik felét pedig nyers káposztán. Az volt az elképzelésem, hogy mire a hús megsül, alatta a káposztából finom párolt káposzta lesz. Ehhez persze a vékony csíkokra vágott fél fej káposztát fűszereztem kicsit, mielőtt ráhelyeztem a hússzeleteket.
A fűszerezést salátalé szerű öntettel oldottam meg, aminek hozzávalói: 
2 evőkanál 10 %-os ecet, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál Himalája só, 1 mokkáskanál porcukor, néhány tekerés frissen őrölt fekete bors.  
Ezeket összekevertem és mindenütt meglocsoltam vele a káposztát, kicsit összekevertem, csak utána tettem rá a sertéssült fűszerrel mindkét oldalán beszórt tarja szeleteket. 


Másik tepsiben a felszeletelt krumplit kissé megolajozott sütőpapírra terítettem, azt is sertéssült fűszerkeverékemmel ízesítettem és rápakoltam a befűszerezett tarja többi szeletét. 


Mindkét tepsit letakartam alufóliával, és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem kb 2 órán át, aztán 275 fokra emeltem a hőt, és a húsokat 1 x megfordítva pirosra sütöttem. 

A hús alatt sült krumpli magába szívta a húsból kioldódó finom nedveket, csakúgy, mint a káposzta. A hús alatt párolódott káposzta olyan finom volt, mintha serpenyőben pároltam volna, csak nem kellett ott ácsorogni mellette. Máskor is el fogom készíteni, mert isteni finom volt minden.

2015. január 10., szombat

Penne magyarosan, avagy kolbászos lecsó pennével


Kármentő ebéd készült ma nálunk, mert volt még itthon néhány megszínesedett lecsó paprikám, meg megráncosodott paradicsomom. Más ötletem viszont nem volt, ezért készítettem egy jó kis csípős lecsót, - kellősítő anyagnak kolbász került bele, végül összekevertem a kifőtt penne tésztával. Úgy ízlett a családnak, hogy utolsó falatig mind elfogyott. 
Hozzávalók: 
- 1 evőkanál kókuszzsír, 3 közepes fej vöröshagyma, 7 db színes lecsó paprika, 2 db hegyes-erős paprika, 3 db paradicsom, pici Himalája só, 1 szál Pick kolbász, diónyi csípős piros arany, 250 ml 100 %-os paradicsomlé, néhány csepp édesítőszer, 
- 250 gr penne tészta, 0,5 l forró víz fél fehér kanál só
Szokásos módon lecsót készítettem felszeletelt kolbásszal, amikor elkészült összekevertem a Zepter módszerrel megfőzött penne tésztával.

2015. január 9., péntek

Sárgaborsóleves, túrós és pizzás "rétes"



A sárgaborsólevest a tegnapi főzelékből alakítottam át. Először felforraltam 1,2 liter vizet ételízesítővel és megfőztem benne 40 gr 8 tojásos karika tésztát, ezzel hígítottam a tegnapi főzeléket. A végén a csilis virslikarikákat is belekevertem, felforraltam, ilyen módon gyorsan isteni levesünk lett. 
A tartalmas leves után második fogásnak friss leveles tésztából készítettem 1 rúd túrós rétest és 1 rúd pizzás "rétest".

 Hozzávalók: 2 csomag (275 gr/csomag, Lidl-s) friss leveles tészta, tejföl a kenéshez,
A túrós rétes töltelékének hozzávalói:
1 csomag (500 gr) félzsíros tehéntúró, 2 cs vaníliás cukor, 1 teáskanál Kotányi szárított citromhéj, 5 evőkanál porcukor, 2 fél maréknyi mazsola, 1 evőkanál búzadara, 1 db M-es tojás. 
A hozzávalókat villával alaposan összedolgoztam, és a kiterített leveles tészta hosszanti oldalára egy vastag csíkban ráhalmoztam. A tésztát az alatta lévő sütőpapír segítségével feltekertem és az alatta lévő papírral együtt a sütőpapírral bélelt tepsire emeltem. 

A pizzás rétesbe ezek kerültek:
Néhány evőkanál Combino paradicsomos tésztaszósz, néhány csipet szárított oregánó, csilipor, 100 gr Pikok csemege karaj (sonka Lidl-s), néhány szelet Baroni fokhagymás felvágott (ugyancsak Lidl-s), 1 csomag (200 gr) reszelt mozzarella sajt (Lovilio) 

A kiterített leveles tésztát megkentem paradicsomszósszal, megszórtam oregánóval és csiliporral, elosztottam rajta a vékony csíkokra vágott sonkát,  felvágottat és  a reszelt mozzarellát,
majd feltekertem, mint a rétest szokás. Ezt is az alatta lévő papírral együtt emeltem a tepsire, középen a két rétes sütőpapírjait feltekertem, ha esetleg valamelyik kiszakad, ne keveredjen a két rétes tölteléke. Ezután mindkettő tetejét megszurkáltam, és  megkentem tejföllel. 

200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben addig sütöttem, míg ilyen szép piros lett. Sajnos a pizzás kiszakadt, kifolyt a sajt belőle, ezért nem maradt olyan szép formás a szeletelésnél, mint a túrós, de mindkettő nagyon finom volt!!