2013. június 16., vasárnap

Kétféle vasárnapi ebéd


Ma kétféle vasárnapi ebéd készült nálunk. Ennek ellenére gyorsan elkészültem, negyed egykor már ettünk. A családnak levest nem kellett főznöm, a tegnapi zöldborsós csirkeleves volt az Ő első fogásuk. Második fogásra kétféle alternatívát ajánlottam föl a tegnap délután fölszeletelt csirkemellből. Az egyik rántott vagy párizsiasan sütött csirkemell párolt rizzsel, a másik csikós tokány  tésztával. Mivel csak Apa volt itthon a kérdés idején, az Ő szavazata döntött, a csikós tokányt választotta, így azzal kezdtem. A már leírt módon készítettem. Annyit változtattam, hogy csak az egyik felkockázott TV paprikát és paradicsomot tettem bele a hagymával egyidőben, a másikat és a hegyes erős paprikát a habarással egyidőben, hogy friss, zöldpaprikás ízt adjon a tokánynak. Olaszcsavart tésztát főztem hozzá.
Hozzávalók: 12 dkg füstölt kenyérszalonna, 1 nagyobb fej hagyma 2 TV paprika, 1 hegyes erős paprika, 1 paradicsom, kb. 65-70 dkg csirkemell, 1 fehér kanál só, 3 fehér kanál fűszerpaprika, kb. 8 dl forró víz, 1 evőkanál rétes liszt, kb. 1,5 dl hideg víz, 4-5 evőkanál tejföl. 
Magamnak zöldséglevest, gombás-zöldséges rizottót és lilahagymás paradicsomsalátát készítettem.
A zöldségleveshez megtisztítottam és felkarikáztam 1-1 sárgarépát és petrezselyemgyökeret, amiket 1 fehér kanál ételízesítővel ízesített 1 liter forró vízben főztem pár percig, puhulásig. Akkor beleraktam a tegnapról megmaradt kis tál margarinon párolt zöldséget felforraltam, beletettem fél marék tojás nélküli cérnametéltet, 2-3 percig forraltam aztán egy kis csomó apróra vágott petrezselyemzöldet. A tányéron megborsoztam.
Második fogásnak gombás-zöldséges rizottót készítettem. Ehhez megtisztítottam 3 nagyobb fej gombát, 1 fej hagymát, 1-1 új sárgarépát és petrezselyemgyökeret. A hagymát apróra vágtam, a gombát és zöldségeket felszeleteltem. Kevés kókusz olajon együtt megdinszteltem  mindent 1 csapott fehér kanál ételízesítő hozzáadásával. Amikor a gombából kioldódott nedv már elpárolgott, beleöntöttem 25 dkg arborio rizottórizst. Lepirítrottam, aztán apránként forró vizet hozzáadva addig főztem, míg ilyen szép lett.
Az utolsó pillanatban adtam hozzá egy kevés sót, és  egy nagy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, amivel tálaláskor is megszórtam. 
A rizottó mellé nagy víztartalmú zöldségből készítettem salátát. 2 nagy paradicsomot felszeleteltem, ráreszeltem fél új lilahagymát, megpergettem pici val, megborsoztam, meglocsoltam citromlével és néhány csepp olajjal, összekevertem és már el is készült. 
Várakozási idő utána 3 óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése